Peugeot sa stilom

amb-pezo

Ove godine na Auto Moto Berzi 4 podijum sa limuzinama više srednje klase krasio je jedan prelepi Francuz, svi koji su bili, znaju o kom modelu je reč.

Peugeot 504 GL autimatique za Američko tržište, opremljen bogatom dodatnom opremom kako su to oni već oduvek zahtevali. Peugeot 504 predstavljen je javnosti 1968. godine da bi 1969. godine bio proglašen za auto godine u Evropi.

Praktično može se reći da je to globalni Peugeot-ov automobil imajući u vidu da se proizvodio na 3 kontinenta.

Evropsku verziju proizvodila je matična fabrika sve do 1983. godine, u J. Americi u Argentini do 1999. godine i u Keniji i Nigeriji sve do 2004.  godine za Afriku.

Karoseriju je oblikovao Pininfarina tako da elegantna karoserija daje originalnu siluetu sa karakteristično niskim prtljažnikom. Proizvodio se pored limuzine i kao Break i teretni Pick up. Kupe je imao drugačiji oblik karoserije.

Model je postao poznat i zbog svoje trajnosti i izdržljivosti kako mehanike tako i klasičnog ali udobnog ogibljenja.

Motori koji su pokretali model 504 bili su 3 benzinska i 2 na dizel gorivo.

Sve do 1971. godine pokretan je benzinskim motorom od 1,8l snage 82KS ili uz ubrizgavanje sa 96KS.

Nakon toga nastupa motor od 2,0l sa 92KS a sa ubrizgavanjem čak 103KS.

Dizel motor od 2,1 l sa 64KS mogao se poručiti od 1974. godine. Nešto kasnije Break (karavan) varijanta dobija i 2,3l motor.

Tokom godina automobil je usavršavan a dobijao je i savremeniju opremu.

Izloženi primerak srebrne boje na ovogodišnjoj AMB4 pod haubom je krio benzinski motor od 2000ccm sa dva karburatora i redukovanom snagom na svega 88KS zbog tadašnjih strogih propisa o izduvnim gasovima. Ono što prvo upada u oko posmatraču jeste dupla svetlosna grupa, obilje hromiranih detalja, felne od lake legure, otvor na krovu vozila(šiber), bogat i raskošan kožni enterijer za koji nismo sigurni da se mogao naći u Evropskim modelima. Najzanimljiviji detalj je možda upravo vinil krov, česta pojava na Američkim automobilima tih godina, u Evropi masovnije korišćen za luksuznije modele Opela i Forda. Specifičnost, retkost, a samim time i zanimljivost je njegova izvedba, naime kožom(vinilom) je obložen samo zadnji deo krova, tačno od „B“ stuba pa sve do poklopca prtljažnog prostora.

 Model 504 nasledio je model 505.

PRIJAVA ZA AMB 2023

Vaša prijava je uspešno poslata, nego iz našeg tima će Vas uskoro kontaktirati putem email-a.

PRIJAVA ZA AMB 2023

Vaša prijava je uspešno poslata, nego iz našeg tima će Vas uskoro kontaktirati putem email-a.